היום, בעידן המסכים, כולנו "תוקעים בניידים", וכמעט לא מרימים את העיניים. תהליכים ארגוניים מצריכים שיתוף פעולה, הפריה הדדית וחשיבה משותפת. ארגונים גם נדרשים ליצירתיות ולחדשנות כדי להוביל ולבלוט. תהליך סיעור המוחות מסייע לארגונים ולצוותי עבודה להפריה הדדית, לשיתוף פעולה ולעידוד חשיבה יצירתית. איך הלוח המחיק לסוגיו הופך כלי נהדר לשיתוף וליצירה. 4 סיבות שיפתחו לכם את הראש :)
האתגר של ארגונים וחברות ליצור רעיונות פורצים, מעורבות ולמידה
סיעור מוחות אפקטיבי ואותנטי, הוא דרך מצוינת כדי לפתח וליצור רעיונות חדשים. שיתוף פעולה פתוח והפריה הדדית בין קבוצות שונות וצוותים הטרוגניים (עובדים ומנהלים, מתחומים שונים, מאזורים שונים) יכולים לספק פרספקטיבות חדשות, שיקדמו את הפרויקטים ואת החברה כולה.
מה ההבדל בין כתיבה על נייר או במחשב, לעומת התהליך בלוח המחיק?
העבודה המשותפת, הגלויה והמעורבות של חברי הצוות והלומדים, יוצרת שוני מהותי בין כתיבה על נייר או במחשב אישי, לבין כתיבה על לוח משותף. זו הסיבה שמנהלים, יועצים ארגוניים, מנחי קבוצות, מורים ומרצים משתמשים בלוח המחיק ובפליפצ'ארט ככלי חובה להובלת תהליכים.
לפחות 4 יתרונות בולטים ללוח המחיק המשותף, בלי לזלזל בכבודה ובחשיבותה של הכתיבה האישית והמשותפת על נייר ובמחשב.
#1 כלי לשיתוף ולמעורבות – השלם גדול מסכום חלקיו
סיעור מוחות מוצלח מתחיל בהפריה הדדית, שיתוף פעולה ואפשרות לשמוע מגוון של קולות ורעיונות. הלוח המחיק בחדר הישיבות מעודד לצאת מהמסכים ולשרבט על הלוח המשותף מגוון רעיונות, כפי שמקובל בשלב היצירתי של התהליך הלוח המחיק המשותף מחייב את המשתתפים להרים את העיניים מהמסכים האישיים, לחשוב ביחד ולשתף פעולה. הדעות והרעיונות של כל אחד ואחת מוצגים על הלוח - השלם גדול מסכום חלקיו.
#2 טיוטה רעיונית נגישה – קל לכתוב ולמחוק ולכתוב
הלוח המחיק נתפס כפחות מחייב וניצחי, לעומת כתיבת מסמך במחשב או על הנייר. אלו נתפסים כיותר "כבדים" וכפחות מיידים, והחשש שהרעיונות "יברחו". כתיבה על נייר או במחשב מחייבת ניסוח מסודר ורעיונות מושלמים. כמובן שאפשר לשתף מסמכים ולעשות וידאו קונפרנס, אבל הכי נוח פשוט לכתוב על הלוח.
אנשים תופסים את הלוח כאמצעי קליל ופחות מחייב שהרי תמיד אפשר למחוק, לתקן ולכתוב מחדש. התפיסה הקלילה הזו מעודדת את הרעיונות לצאת מבלי לפחד לאיכותם. זכרו, בשלב הראשון של סיעור מוחות המטרה ל"זרוק" רעיונות ואסוציאציות בלי "פילטרים".
#3 שחרור מביקורתיות – האויב של היצירתיות
כתיבה על לוח לעיתים פחות "מלחיצה" ומסורבלת, למרות שכולם רואים. ביקורתיות ושיפוטיות הם המחסום של היצירתיות. במקרים שמנחי תהליך סיעור המוחות יצליחו לגרום לחברי הצוות להשתחרר מהחסם היצירתי ולהבין שהאסוציאציות והרעיונות ש"נזרקים" ללוח אינם מושלמים, ויכולים גם להיות מטופשים - נגיע להרבה רעיונות, שיקדמו את סיעור המוחות.
#4 למידה וחוויה – הרבה יותר מלוח וגיר
הכתיבה על הלוח המחיק גם יכולה ליצור חוויה אחרת. דמינו פגישה שבה עובדים ומנהלים יושבים יחדיו בחדר ישיבות ו"קופצים" ללוח, כי דחוף להם לא לשכוח את הרעיונות ולהוסיף משהו משלהם.
שיתוף של רעיונות, תהליכי קבלת החלטות, ניהול פרוייקטים על הלוח המחיק או הפליפצ'ארט מאפשר למשתתפים לקחת חלק פעיל ליצירת התמונה השלמה, וגם לראות אותה פרוסה על הלוח. הלוח מתמלא בשלבים, בתרשימי זרימה, ביחידות לימוד ותוכניות פעולה. המשתתפים נהנים מחוויה, שפותחת זוויות חשיבה, ומאפשרת למידה והבנה של השלם וחלקיו.
>> שורה תחתונה על הלוח
הלוח המחיק הוא הרבה יותר מלוח וגיר. זהו כלי ארגוני אפקטיבי לשיתוף פעולה, להפריה הדדית, למעורבות, ליצירה וללמידה. הלוח השחור מכיתת הלימוד נחוץ גם לארגונים ולעסקים. הלוח המחיק מסייע לתהליכי יצירה, תכנון, ניהול פרויקטים, ישיבות ומפגשי שיעור מוחות.
Comments